joi, 11 februarie 2010

STIRI.. pe scurt!

Berndorf Baderbau a construit la Cluj-Napoca cel mai modern bazin de natatie din Romania
Pe 27 septembrie a fost inaugurat Bazinul de Natatie din Parcul "Iuliu Hatieganu" care este una din cele mai mari investitii realizata de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Bazinul va fi pus la dispozitia studentilor de Educatie Fizica si Sport, dar si a celor de la alte facultati si clujenilor.
Datorita sistemului modular de constructie, cu componente prefabricate industrial din otel inoxidabil si a unei fundamentari simple, Berndorf Baderbau a facut posibila montarea bazinului lung de 50 metri, lat de 20 de metri si cu o adancime de la 1,8 metri la 2,00 metri in doar opt saptamani.

Cititi aici mai multe amanunte despre avantajele tenhologiei moderne Berndorf Baderbau de constructie si renovarea a vechilor bazine de inot si a strandurilor
Administratia centrala
Ministerul Dezvoltarii Regionale va finanta finalizarea tuturor locuintelor construite prin ANL
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata la Suceava ca va gasi bani pentru finantarea tuturor locuintelor construite prin ANL.

Ea a spus ca exista in prezent 100.000 de cereri pentru astfel de locuinte, dar bugetul ministerului este insuficient astfel incat se va folosi programul "Prima casa", prin care locuintele vor fi vandute la preturi accesibile si vor putea fi construite altele prin programul ANL.
Guvernul amana reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinte
Reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinte a fost amanata, iar Executivul nu a adoptat un act normativ in acest sens, a informat, vineri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
"A fost nevoie de unele clarificari referitoare la simplificarea procedurilor de evaluare a auditorilor energetici si de obtinere a certificatelor pentru acesti auditori energetici", a precizat Ioana Muntean.

Administratia locala Cazarma transformata in bloc de locuinte sociale la Petrosani
Primul bloc de locuinte sociale din municipiul Petrosani, cu 118 garsoniere si apartamente cu doua camere, a fost dat in folosinta, marti, prin reamenajarea unei cladiri care apartinea unei unitati militare din localitate.
Investitia are o valoare de 2,8 milioane lei, din care 2,1 milioane lei reprezinta fonduri alocate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar diferenta - sume alocate de la bugetul local al Primariei Petrosani, a declarat primarul municipiului Tiberiu Iacob-Ridzi.
A fost semnat contractul pentru reabilitarea centrului istoric vechi al Aradului
La primaria Arad a fost semnat, marti, proiectului privind "Reabilitarea Centrului Istoric Vechi" al municipiului, primul proiect de infrastructura pe fonduri structurale obtinut de municipalitatea aradeana.

Potrivit primarului municipiului, Gheorghe Falca, executant al lucrarii a fost desemnat, in urma licitatiei organizate in acest scop, asociatia alcatuita din societatea Tehnodomus din Arad si Societatea de Intretinere si Reparatii (SIRD) din Timisoara, asociatie sustinuta de firma Hidepito Zrt. din Ungaria.
Atelier de lucru cu arhitectii sefi din Caras-Severin
Sala de sedinte a Consiliului Judetean Caras-Severin a gazduit pe 9 februarie un atelier de lucru ce a reunit arhitectii sefi de la municipii si orase precum si responsabilii cu activitatea de urbanism, amenajarea teritoriului si autorizarea lucrarilor de constructii din comunele judetul Caras-Severin.
Instruirea a fost organizata de catre arhitectul sef al judetului, Corneliu Busu in scopul prezentarii si discutarii ultimelor noutati legislative in domeniul.
Mii de locuri de parcare amenajate de Primaria Oradea
Primaria municipiului Oradea isi propune sa amenajeze, in acest an, un numar de aproximativ 2.400 de locuri de parcare in cartierele de blocuri, a declarat marti primarul Ilie Bolojan.
In acest scop, a precizat primarul, s-au definitivat amplasamentele mari pe care se vor realiza parcari, in acest an, pe langa care vor fi reabilitate si alei intre blocuri. Pe langa amenajarea locurilor de parcare, lucrarile au in vedere si rezolvarea iluminatului public, precum si a celor legate de salubrizare, adica amenajarea platformelor pentru colectarea gunoiului menajer.
Incep lucrarile de reabilitare a centrului istoric al municipiului Arad
Proiectul de reabilitare a centrului istoric al Aradului, primul proiect de infrastructura pe fonduri structurale obtinut de municipiu, intra intr-o noua faza, contractul de executie urmand sa fie semnat pe 9 februarie de catre reprezentantii Consiliului Local si cei ai consortiului declarat castigator al licitatiei.
"Odata cu semnarea contractului, cele doua firme care alcatuiesc consortiul castigator, Tehnodomus SA din Arad si SIRD SA din Timisoara, vor putea incepe lucrarile imediat, termenul de finalizare fiind de 31 de luni de la data semnarii contractului", a precizat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca.
Primaria Piatra Neamt da in folosinta alte 94 de apartamente ANL
Primaria Piatra Neamt va da in folosinta, in aceasta luna, 94 de unitati locative ANL in blocurile H7 si H8 din cartierul Speranta, lucrarile de constructie fiind recent finalizate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
In primavara autoritatile spera sa atribuie celorlalti tineri restul de locuinte finalizate in Speranta, 47 la numar. In total, in prima etapa de atribuire a unei locuinte ANL, primaria pietreana va acorda 141 de unitati locative din cele ridicate in Speranta.

Constructii
Producatorii de BCA propun extinderea plafonului de garantare prin "Prima Casa" la 100.000 euro
Reprezentantii asociatiei producatorilor de BCA apreciaza ca prelungirea programului "Prima Casa" este o masura benefica relansarii sectorului imobiliar si deblocarii partiale a pietei constructiilor si propune majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro in prezent la 100.000 de euro.
Relansarea programului intr-o noua formula trebuie atent analizata, astfel incat sa poata fi aplicat pe un termen mai lung cu asigurarea unei continuitati in ceea ce priveste cadrul de derulare, potrivit PRO BCA.
Bechtel continua constructia autostrazii si spera sa mai poata angaja personal
Reprezentantii companiei Bechtel au anuntat, luni, in cadrul Comisiei de Dialog Social, ca firma americana continua constructia autostrazii Transilvanis, pe cei 10 kilometri intre Turda si Campia Turzii, iar in conditiile in care se va asigura finantare in acest an vor fi construiti alti 40 de kilometri si se vor face noi angajari.
"Daca finantarea nu ar fi o problema, am putea sa terminam cei 10 kilometri din sectiunea 2B si, probabil, inca 38-40 kilometri in sectiunea 3C", a declarat Bogdan Sgarcitu, director de comunicare. Reprezentantul companiei americane a adaugat ca in momentul in care se va lucra si pe alte sectiuni, numarul angajatilor va creste, precizand ca anuntata disponibilizare colectiva a celor aproape 2.000 de salariati este "doar o intentie".
INCONT.RO: "Un nou centru comercial - gigant apare in Bucuresti din 2012"
Din 2012, un nou centru comercial - gigant va aparea in Capitala, in urma unei investitii de peste 80 de milioane de euro. Acesta va fi localizat pe bulevardul Theodor Pallady din sectorul 3 al Capitalei, au anuntat luni companiile Avrig 35 si Cascade Grup, constructorii proiectului. Suprafata comerciala a Pallady Shopping Center va totaliza peste 100.000 metri patrati, iar in conditiile date, acesta ar putea fi cel mai mare centru din Romania.

ADEVARUL: "Autostrada Vestului va fi gata peste 14 ani in actualul ritm de lucru"
Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ascund stadiul lucrarilor la autostrada Arad-Timisoara. Intrebat printr-o adresa oficiala cum avanseaza lucrarile, directorul CNADNR, Dorina Tiron a evitat raspunsul, rezumandu-se sa spuna ca "lucrarile au inceput la data de 26 ianuarie 2009, avand ca termen de finalizare data de 26 ianuarie 2011 si o perioada de garantie de doi ani".
Imobiliare
Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania s-a redus de sapte ori anul trecut
Valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale (birouri, centre comerciale sau logistice) din Romania a scazut de aproape sase ori in 2009, fata de anul precedent, la 203 milioane de euro, peste 70% din suma vizand proiecte de retail, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE).
"Activitatea de investitii si-a mai revenit in a doua parte a anului, cand s-au inregistrat tranzactii totalizand 147 milioane de euro, dupa un volum foarte redus, de 56 milioane de euro, in primele doua trimestre. Chiar si in aceste conditii semestrul al doilea a fost inchis cu un volum al tranzactiilor cu 25% mai redus decat in perioada similara din 2008", se arata in raportul companiei de servicii imobiliare.
ADEVARUL: "Scandalul TVA pe case, la CEDO"
Plata retroactiva a taxei pe tranzactiile repetate cu locuinte incinge spiritele intre Fisc si contribuabili. Cateva mii de contribuabili sunt hotarati sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a scapa de plata retroactiva a TVA pe case. Contribuabilii somati de Fisc sa plateasca TVA retroactiv pe locuintele tranzactionate inainte de 2008, reuniti in Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), avertizeaza ca se vor adresa forurilor europene pentru apararea drepturilor lor.
ADEVARUL: "Brasov - preturile terenurilor, la 40% din valoarea din 2008"
Loturile pentru constructii in jurul Brasovului costa chiar mai putin de 20 de euro/mp. Vanzatorii de terenuri nu reusesc sa incheie nicio tranzactie de luni intregi, iar piata imobiliara nu da semne de revigorare. Ofertele de vanzare pentru terenuri de constructie in jurul Brasovului sunt, practic, nenumarate, insa cei care doresc sa cumpere si au posibilitatea financiara sa faca acest lucru tinde spre zero.
CAPITAL: "Criza din imobiliare, vazuta de cel mai discret investitor din domeniu"
Alexander Hergan, unul dintre cei mai discreti investitori imobiliari de pe piata locala, a fost implicat in ultimii ani in cele mai mari afaceri din industrie - vanzarea cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza pentru 85 mil. euro si a mall-ului Iris Shopping Center din Titan pentru 140 mil. euro. Acum incepe constructia celui mai mare mall din Estul Europei si se pregateste sa vanda proiectul Iris Shopping Center din Pitesti.
MONEY.RO: "Dezvoltatorii imobiliari ies in strada daca Fiscul le va cere plata TVA retroactiv"
Dezvoltatorii imobiliari se pregatesc de proteste. Ei vor iesi in strada peste doua saptamani daca autoritatile nu vor renunta la decizia privind plata retroactiva a TVA - ului. Dezvoltatorii spun ca in 2006 si 2007 nu erau nevoiti sa achite aceasta taxa insa acum Fiscul s-a razgandit. Iar cei care nu au bani sa plateasca, se aleg cu sechestru pe bunuri.

Servicii publice
Amplu proiect de apa si canalizare, la Oradea
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat, marti, ca, la sfarsitul anului 2013, toti locuitorii municipiului, inclusiv din comunele invecinate, vor avea retele de apa si canalizare la poarta, printr-un proiect de extindere si modernizare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bihor, de peste 83.000 de euro, depus spre finantare prin Fondul European de Dezvoltare Regionala - POS Mediu.
Potrivit primarului, proiectul are in vedere accesarea unor fonduri importante din componenta de coeziune si se va desfasura intre anii 2009 - 2015, cu o prima etapa pana in 2013.

Proiecte
Drumul Judetean 151 din Bistrita-Nasaud va fi reabilitat cu peste 21 milioane de euro
Firma Romstrade, patronata de omul de afaceri Nelu Iordache, cel care controleaza si compania aeriana Blue Air, a castigat licitatia pentru realibilitarea si modernizarea celui mai lung drum judetean din Bistrita-Nasaud, DJ 151, contractul fiind estimat la peste 21 milioane euro, cu TVA inclus.
Potrivit anuntului publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, licitatia pentru DJ 151, la care s-au inscris sapte firme, a fost castigata de SC Romstrade SRL Giurgiu pentru suma de 74.488.412 lei, fara TVA, contractul urmand sa se deruleze pe o perioada de 20 de luni.
Evenimente
Au inceput inscrierile la cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale Urban Concept
Agentia OSC organizeaza in perioada 12- 14 martie cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale Urban Concept - dezvoltare urbana moderna in Romania. Evenimentul va avea loc la Sinaia, la Hotel Mara.
Agentia OSC faciliteaza accesul la informatie si resurse in domeniul urbanistic, prin organizarea unui program national de comunicare si informare in acest domeniu. Programul Urban Concept, initiat in anul 2005, creeaza o platforma interactiva de comunicare intre specialistii implicati in dezvoltarea urbana din tara.

Mass-media
ADEVARUL: "In ce proprietati sa investesc in acest an?"
Sectorul rezidential este recomandat bugetelor mici si medii, in timp ce proprietatile rare, precum cele istorice, sunt potrivite investitorilor de calibru.
ADEVARUL: "Ce a pierdut Gigi Becali?"
Diminuarile cumulate ale averilor din top cinci jucatori din imobiliare afectati de criza din ultimii doi ani se ridica la nivelul de aprope un miliard si jumatate de euro.
Semnal Editorial
SEMNAL EDITORIAL: "Arhitectura Lumii. Capodoperele"
Editura Vellant a publicat volumul "Arhitectura Lumii. Capodoperele", de Will Pryce. Cartea are 320 de pagini si poate fi achizitionata la pretul de 179 RON.
Ce contribuie la maretia unei cladiri? Iata o intrebare care i-a preocupat de secole in egala masura pe arhitecti, critici si calatori. Raspunsurile se regasesc in cartea lui Will Pryce, "Arhitectura lumii. Capodoperele", un studiu complet ilustrat, cu fotografii inedite, realizate de autor, si detalii speciale, care pun in valoare unicitatea fiecarei cladiri.

Niciun comentariu: