joi, 11 februarie 2010

Guvernul amână reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinţe

Reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinţe a fost amânată, iar Executivul nu a adoptat un act normativ în acest sens, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
"A fost nevoie de unele clarificări referitoare la simplificarea procedurilor de evaluare a auditorilor energetici şi de obţinere a certificatelor pentru aceşti auditori energetici", a precizat Ioana Muntean.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada următoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici. Totodată, centrele universitare care organizează cursuri pentru viitorii auditori, vor oferi şi cursuri de iniţiere în folosirea acestor programe. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri în momentul tranzacţionării clădirilor.

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, dar şi asupra eficienţei energetice a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică, în funcţie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2 an. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestaţi este disponibilă pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, secţiunea Construcţii/Atestări tehnico-profesionale.

Sursa:
AGERPRES

Niciun comentariu: