miercuri, 24 februarie 2010

CEC Bank te pune sa platesti din nou creditul la 3 ani dupa rambursarea integrala

Un client a aflat, la aproape 3 ani de cand a rambursat anticipat creditul pe care l-a avut la CEC Bank, ca a fost raportat la Biroul de Credit si ca are de platit bancii o suma importanta de bani. Ceea ce trebuia sa fie o amintire placuta, s-a transformat din cauza angajatilor bancii intr-un cosmar de care clientul se chinuie sa scape.
Pentru a-si ajuta parintii, Florian Baloi a contractat de la o agentie CEC Bank din Bucuresti, in iunie 2005, un credit de nevoi personale in valoare de 90 milioane de lei vechi, cu scadenta la 5 ani. A platit constant ratele la credit, fara niciun fel de intarzieri, in ciuda faptului ca dobanda nu era deloc neglijabila - 18%.

In aprilie 2007, intrucat parintii facusera rost de bani intre timp, clientul se hotaraste sa ramburseze anticipat imprumutul. Zis si facut: se prezinta la unitatea de la care luase creditul si solicita personalului agentiei sa i se calculeze suma necesara pentru a achita integral imprumutul. Functionara bancii ii face calculul si il trimite la casierie pentru a achita intreaga suma – undeva in jur de 6.600 lei noi.
Parca prevestind problemele care aveau sa urmeze, dupa efectuarea platii, clientul solicita unui functionar care tinea locul directoarei agentiei, aflata in concediu medical, o adresa din care sa rezulte ca si-a achitat integral obligatiile fata de banca. Este insa refuzat, pe motiv ca “ei nu dau asa ceva”.
Dupa ani si ani, ne vom intoarce...Din aprilie 2007, cand a achitat anticipat creditul si pana in prima saptamana din februarie 2010, Florian Baloi n-a mai primit niciun semn de la CEC Bank. Lucru pe care l-a considerat firesc, pentru ca din punctul lui de vedere isi incheiase de mult socotelile cu banca.
Insa in prima saptamana din februarie, este contactat de parinti – cu care locuia la data accesarii creditului - si intrebat daca nu cumva le ascunde ca se confrunta cu probleme la locul de munca. “Noi facem destul de bine, dar tu nu cred ca faci la fel de bine”, i-au spus parintii.
Mirat, Florian Baloi ii intreaba ce-i face sa creada asta. “A sunat cineva de la CEC Bank si ne-a spus ca te-a cautat la locul de munca, dar nu mai lucrezi acolo”, povesteste trist Baloi, gandindu-se la emotiile provocate gratuit de functionara bancii parintilor sai. Era insa vorba de fostul loc de munca, pe care omul il schimbase de mult, insa datele de contact din fisa de client de la CEC Bank ramasesera nemodificate.

Avizat de parinti, Florian Baloi ia legatura cu agentia CEC Bank pentru a se interesa de ce este cautat. Si afla, cu stupoare, ca in cateva zile va acumula 90 (nouazeci!) de zile de intarziere la plata ratelor, ca a fost raportat la Biroul de Credit ca rau-platinic si ca - atentie! - are de plata o suma de aproximativ 1.600 de lei noi! Mai mult, i se sugereaza ca daca nu va fi de acord cu plata sumei, esalonat, in baza unei intelegeri cu banca, va ajunge pe mana recuperatorilor de creante!
Erori in lant ale functionarilor bancii
Evident, prima si cea mai grava eroare comisa de angajatii bancii o reprezinta faptul ca, in ciuda platii in avans a creditului, acesta nu a fost inchis. Cel mai probabil, suma a fost mentinuta in contul curent, iar luna de luna banca a retinut rata lunara, fara a respecta indicatia clientului de utilizare a sumei depuse in scopul achitarii anticipate a creditului.

O alta eroare o reprezinta lipsa demersurilor bancii, in conditiile in care, in evidentele sale, Florian Baloi figura inca in calitate de client, pentru actualizarea datelor personale ale acestuia. Conform reglementarilor BNR, toti clientii au fost obligati sa-si actualizeze datele personale pana la 30 septembrie 2009, termen prelungit ulterior cu sase luni. Insa spre deosebire de bancile al caror client devenise intre timp Baloi - care l-au contactat de mai multe ori incepand din martie 2009 - CEC Bank nu a facut niciun demers in acest sens.

Nu in ultimul rand, o alta eroare o reprezinta raportarea clientului ca restantier la Biroul de Credit, fara a-l notifica in prealabil. Conform reglementarilor in vigoare, incepand din martie 2008, un client nu poate fi inregistrat ca restantier in baza de date a Biroului de Credit fara a fi notificat, in scris, prin SMS, email sau telefonic, cu minimum 15 zile inainte. Ceea ce clientul sustine ca nu s-a intamplat.

Isi va recunoaste banca greselile?
Constientizand lantul de erori comise in defavoarea sa si vazand insistenta directorului agentiei bancii de a-l convinge ca el este de vina si ca trebuie sa plateasca – fie si esalonat – sumele invocate de banca, Florian Baloi s-a decis sa sesizeze conducerea bancii si sa posteze cazul sau la Vocea Clientului pe Conso.ro.

Din pacate, desi a trecut aproape o saptamana, n-a primit niciun raspuns de la banca. De aproape acelasi tratament ne-am bucurat si noi, singura informatie fiind aceea ca situatia este analizata si ca raspunsul va fi trimis clientului in termenul legal.

Pana atunci, din cauza delasarii si incompetentei unor functionari ai bancii, Florian Baloi s-ar putea trezi cu portareii la usa. Desi a rambursat bancii integral datoria cu aproape 3 ani in urma.
“Este pacat ca astfel de nereguli se intampla tocmai la banca al carei presedinte este domnul Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor”, concluzioneaza amar Florian Baloi, care spera totusi ca oficialii bancii ii vor da, in cele din urma, dreptate.
Sursa > www.conso.ro

luni, 22 februarie 2010

Stiati ca...

Stiati ca...

... a fost creat cel mai precis ceas din lume? Oamenii de stiinta au creat un ceas capabil sa nu piarda nicio secunda pe parcursul a 13.7 miliarde de ani. Fizicienii de la NIST (National Institute of Standards and Technology) au folosit un laser si un ion de aluminiu, care vibreaza mai repde decat ceasurile atomice traditionale din cesiu. Pe langa masurarea timpului, aceasta tehnologie ar putea fi folosita si pentru urmarirea satelitilor sau pentru deslusirea marilor mistere ale Universului, ajutandu-i pe cercetatori sa exploreze legea relativitatii a lui Einstein.
(Sursa : The Telegraph, 15 februarie 2010)

vineri, 19 februarie 2010

Deputatul Graţiela Gavrilescu cere sprijinul Guvernului pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino


Deputatul PNL de Prahova Graţiela Gavrilescu, membru al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, susţine că liberalii din această comisie vor sesiza Guvernul pentru alocarea urgentă de fonduri în vederea reintrării în producţie a Institutului Cantacuzino.

"Ne aflăm în situaţia de a se fi stopat activitatea liniei de vaccinuri a Institutului Cantacuzino, ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare a acesteia de către Agenţia Naţională a Medicamentului, activitatea necorespunzând normelor europene", menţionează deputatul Graţiela Gavrilescu într-o declaraţie de presă transmisă miercuri. Ea arată că "au apărut comentarii privind unele interese majore ale importatorilor de medicamente ca unicul producător autohton de vaccinuri să fie privatizat sau cel puţin stopat în activitate", dar împreună cu ceilalţi liberali din Comisie va veghea "ca lucrurile acestea să nu se întâmple, fiind vorba despre un obiectiv strategic, de siguranţă naţională".

Declaraţia deputatului liberal face referire şi la şedinţa Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, unde au fost invitaţi să participe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino. Gavrilescu a precizat că în cadrul discuţiilor din Comisie s-au cerut şi lămuriri pentru elucidarea situaţiei generate de utilizarea vaccinurilor BCG, cu termen de valabilitate expirat. “Sunt consternată de modul în care au decurs lucrurile: cei trei invitaţi au încercat să se salveze dând vina unul pe celălalt, ceea ce, în opinia mea, nu este o conduită tocmai potrivită pentru nişte profesionişti!”, a evidenţiat deputatul liberal,

Ea adaugă că a primit asigurări "că vaccinul utilizat este conform", dar solicită ca "la nivelul Ministerului Sănătăţii, să existe o evidenţă clară a nou-născuţilor vaccinaţi cu aceste doze şi ca, periodic, fiecare dintre aceştia să fie controlat din punct de vedere al stării de sănătate". Graţiela Gabrilescu a subliniat că va solicita Ministerului Sănătăţii "să prezinte o situaţie clară a gradului de acoperire a necesarului de vaccinuri pentru campaniile de imunizare în curs, pentru a nu mai avea şi alte surprize". AGERPRES

joi, 18 februarie 2010

Romania .. saraca tara bogata .. in viitor in deseuri radioactive!

http://videonews.ro/action/viewvideo/37361/Romania-risca-sa-devina-groapa-de-gunoi-radioactiv-a-Europei/

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article7029703.ece

Drumurile .. noastre toate ... ! Se vor repara vreodataaaa???

http://videonews.ro/action/viewvideo/37204/Ca-dupa-bombardament-Drumul-tau-e-mai-rau-ca-asta-Trimite-ne-imagini/

miercuri, 17 februarie 2010

Bugetarii cu salariile tăiate primesc banii înapoi

Oficialii Ministerului Muncii dau vina pe ordonatorii de credite pentru cazurile în care bugetarii au primit salarii mai mici „decât prevede legea” pentru munca prestată în ianuarie.

„Dacă există cazuri individuale de reduceri ale salariilor de la 1 ianuarie, ele sunt cauzate de interpretarea eronată a legii de către ordonatorii de credite şi se va interveni punctual pentru corecturi”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Potrivit secretarului de stat, veniturile angajaţilor statului care au primit lefurile diminuate doar pentru că noua lege a salarizării a fost interpretată greşit vor fi recalculate, aceştia urmând să primească retroactiv sumele ce li se cuveneau de fapt. Precizările făcute ieri de Mocanu vin la aproape două săptămâni după ce liderii sindicali au avertizat că există bugetari care au primit salarii mai mici decât în decembrie anul trecut, deşi legea stipulează clar că nimeni nu trebuia să piardă niciun leu.

•Potrivit preşedintelui Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, salariul unui „debutant” în învăţământul preuniversitar de la 873 lei, în octombrie 2009, la 813 lei, în ianuarie 2010. Asta, în timp ce leafa unui profesor titular s-ar fi diminuat cu aproape 300 de lei.
Eroare sau sporuri eliminate

Valentin Mocanu a subliniat însă că nu are nicio informaţie oficială şi că nu a primit nicio sesizare în acest sens la minister. Însă, a explicat el, pe lângă posibilele erori de calcul care ar fi putut fi făcute de ordonatorii de credite, diminuarea veniturilor bugetarilor ar fi putut fi dată şi de sistarea plăţii unor sporuri care se acordau ilegal.

Secretarul de stat a amintit aici de sporurile pentru zâmbet, ţinută sau pentru o adaptare mai uşoară după concediul de odihnă, oferite în anumite instituţii de la nivel local. „Ca să nu mai vorbim de faptul că, în anumite domenii de activitate, numărul sporurilor nu încăpea într-o pagină A4”, a conchis secretarul de stat.
SURSA> Evenimentul zilei

vineri, 12 februarie 2010

Coplata este agreată de medicii de familie


Reprezentanţii medicilor de familie sunt de acord cu introducerea coplăţii întrucât aceasta va reduce numărul de solicitări ale pacienţilor pentru trimiteri şi analize. Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr.Rodica Tănăsescu, a declarat miercuri că este o măsură care trebuie luată întrucât este cerută de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
Ea a adăugat că introducerea coplăţii va descuraja cererile pacienţilor pentru trimiteri şi analize precizând că, în prezent, 10 - 15% dintre pacienţi vin să solicite diferite trimiteri, din proprie iniţiativă.

În opinia dr. Tănăsescu trebuie identificaţi cei care plătesc şi care nu. În cazul excepţiilor trebuie identificate sursele de finanţare pentru aceştia. Ea a adăugat că suma pentru coplată la medicul de familie va fi probabil cea mai mică. Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi cei ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor au susţinut la rândul lor că vor fi de acord cu coplata numai dacă sumele colectate vor fi utilizate pentru specialităţile respective şi nu ca să acopere golurile de finanţare din sistemul de sănătate.

Introducerea coplăţii a fost discutată şi în ministeriatul dr. Ionuţ Bazac. Acesta avansase câteva posibile cifre pentru coplată - de exemplu, cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program se propunea să fie taxată cu 15 lei, iar pentru consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale o contribuţie personală de 20 de lei.
Sursa AGERPRESS

joi, 11 februarie 2010

STIRI.. pe scurt!

Berndorf Baderbau a construit la Cluj-Napoca cel mai modern bazin de natatie din Romania
Pe 27 septembrie a fost inaugurat Bazinul de Natatie din Parcul "Iuliu Hatieganu" care este una din cele mai mari investitii realizata de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Bazinul va fi pus la dispozitia studentilor de Educatie Fizica si Sport, dar si a celor de la alte facultati si clujenilor.
Datorita sistemului modular de constructie, cu componente prefabricate industrial din otel inoxidabil si a unei fundamentari simple, Berndorf Baderbau a facut posibila montarea bazinului lung de 50 metri, lat de 20 de metri si cu o adancime de la 1,8 metri la 2,00 metri in doar opt saptamani.

Cititi aici mai multe amanunte despre avantajele tenhologiei moderne Berndorf Baderbau de constructie si renovarea a vechilor bazine de inot si a strandurilor
Administratia centrala
Ministerul Dezvoltarii Regionale va finanta finalizarea tuturor locuintelor construite prin ANL
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata la Suceava ca va gasi bani pentru finantarea tuturor locuintelor construite prin ANL.

Ea a spus ca exista in prezent 100.000 de cereri pentru astfel de locuinte, dar bugetul ministerului este insuficient astfel incat se va folosi programul "Prima casa", prin care locuintele vor fi vandute la preturi accesibile si vor putea fi construite altele prin programul ANL.
Guvernul amana reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinte
Reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinte a fost amanata, iar Executivul nu a adoptat un act normativ in acest sens, a informat, vineri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
"A fost nevoie de unele clarificari referitoare la simplificarea procedurilor de evaluare a auditorilor energetici si de obtinere a certificatelor pentru acesti auditori energetici", a precizat Ioana Muntean.

Administratia locala Cazarma transformata in bloc de locuinte sociale la Petrosani
Primul bloc de locuinte sociale din municipiul Petrosani, cu 118 garsoniere si apartamente cu doua camere, a fost dat in folosinta, marti, prin reamenajarea unei cladiri care apartinea unei unitati militare din localitate.
Investitia are o valoare de 2,8 milioane lei, din care 2,1 milioane lei reprezinta fonduri alocate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar diferenta - sume alocate de la bugetul local al Primariei Petrosani, a declarat primarul municipiului Tiberiu Iacob-Ridzi.
A fost semnat contractul pentru reabilitarea centrului istoric vechi al Aradului
La primaria Arad a fost semnat, marti, proiectului privind "Reabilitarea Centrului Istoric Vechi" al municipiului, primul proiect de infrastructura pe fonduri structurale obtinut de municipalitatea aradeana.

Potrivit primarului municipiului, Gheorghe Falca, executant al lucrarii a fost desemnat, in urma licitatiei organizate in acest scop, asociatia alcatuita din societatea Tehnodomus din Arad si Societatea de Intretinere si Reparatii (SIRD) din Timisoara, asociatie sustinuta de firma Hidepito Zrt. din Ungaria.
Atelier de lucru cu arhitectii sefi din Caras-Severin
Sala de sedinte a Consiliului Judetean Caras-Severin a gazduit pe 9 februarie un atelier de lucru ce a reunit arhitectii sefi de la municipii si orase precum si responsabilii cu activitatea de urbanism, amenajarea teritoriului si autorizarea lucrarilor de constructii din comunele judetul Caras-Severin.
Instruirea a fost organizata de catre arhitectul sef al judetului, Corneliu Busu in scopul prezentarii si discutarii ultimelor noutati legislative in domeniul.
Mii de locuri de parcare amenajate de Primaria Oradea
Primaria municipiului Oradea isi propune sa amenajeze, in acest an, un numar de aproximativ 2.400 de locuri de parcare in cartierele de blocuri, a declarat marti primarul Ilie Bolojan.
In acest scop, a precizat primarul, s-au definitivat amplasamentele mari pe care se vor realiza parcari, in acest an, pe langa care vor fi reabilitate si alei intre blocuri. Pe langa amenajarea locurilor de parcare, lucrarile au in vedere si rezolvarea iluminatului public, precum si a celor legate de salubrizare, adica amenajarea platformelor pentru colectarea gunoiului menajer.
Incep lucrarile de reabilitare a centrului istoric al municipiului Arad
Proiectul de reabilitare a centrului istoric al Aradului, primul proiect de infrastructura pe fonduri structurale obtinut de municipiu, intra intr-o noua faza, contractul de executie urmand sa fie semnat pe 9 februarie de catre reprezentantii Consiliului Local si cei ai consortiului declarat castigator al licitatiei.
"Odata cu semnarea contractului, cele doua firme care alcatuiesc consortiul castigator, Tehnodomus SA din Arad si SIRD SA din Timisoara, vor putea incepe lucrarile imediat, termenul de finalizare fiind de 31 de luni de la data semnarii contractului", a precizat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca.
Primaria Piatra Neamt da in folosinta alte 94 de apartamente ANL
Primaria Piatra Neamt va da in folosinta, in aceasta luna, 94 de unitati locative ANL in blocurile H7 si H8 din cartierul Speranta, lucrarile de constructie fiind recent finalizate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
In primavara autoritatile spera sa atribuie celorlalti tineri restul de locuinte finalizate in Speranta, 47 la numar. In total, in prima etapa de atribuire a unei locuinte ANL, primaria pietreana va acorda 141 de unitati locative din cele ridicate in Speranta.

Constructii
Producatorii de BCA propun extinderea plafonului de garantare prin "Prima Casa" la 100.000 euro
Reprezentantii asociatiei producatorilor de BCA apreciaza ca prelungirea programului "Prima Casa" este o masura benefica relansarii sectorului imobiliar si deblocarii partiale a pietei constructiilor si propune majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro in prezent la 100.000 de euro.
Relansarea programului intr-o noua formula trebuie atent analizata, astfel incat sa poata fi aplicat pe un termen mai lung cu asigurarea unei continuitati in ceea ce priveste cadrul de derulare, potrivit PRO BCA.
Bechtel continua constructia autostrazii si spera sa mai poata angaja personal
Reprezentantii companiei Bechtel au anuntat, luni, in cadrul Comisiei de Dialog Social, ca firma americana continua constructia autostrazii Transilvanis, pe cei 10 kilometri intre Turda si Campia Turzii, iar in conditiile in care se va asigura finantare in acest an vor fi construiti alti 40 de kilometri si se vor face noi angajari.
"Daca finantarea nu ar fi o problema, am putea sa terminam cei 10 kilometri din sectiunea 2B si, probabil, inca 38-40 kilometri in sectiunea 3C", a declarat Bogdan Sgarcitu, director de comunicare. Reprezentantul companiei americane a adaugat ca in momentul in care se va lucra si pe alte sectiuni, numarul angajatilor va creste, precizand ca anuntata disponibilizare colectiva a celor aproape 2.000 de salariati este "doar o intentie".
INCONT.RO: "Un nou centru comercial - gigant apare in Bucuresti din 2012"
Din 2012, un nou centru comercial - gigant va aparea in Capitala, in urma unei investitii de peste 80 de milioane de euro. Acesta va fi localizat pe bulevardul Theodor Pallady din sectorul 3 al Capitalei, au anuntat luni companiile Avrig 35 si Cascade Grup, constructorii proiectului. Suprafata comerciala a Pallady Shopping Center va totaliza peste 100.000 metri patrati, iar in conditiile date, acesta ar putea fi cel mai mare centru din Romania.

ADEVARUL: "Autostrada Vestului va fi gata peste 14 ani in actualul ritm de lucru"
Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ascund stadiul lucrarilor la autostrada Arad-Timisoara. Intrebat printr-o adresa oficiala cum avanseaza lucrarile, directorul CNADNR, Dorina Tiron a evitat raspunsul, rezumandu-se sa spuna ca "lucrarile au inceput la data de 26 ianuarie 2009, avand ca termen de finalizare data de 26 ianuarie 2011 si o perioada de garantie de doi ani".
Imobiliare
Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania s-a redus de sapte ori anul trecut
Valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale (birouri, centre comerciale sau logistice) din Romania a scazut de aproape sase ori in 2009, fata de anul precedent, la 203 milioane de euro, peste 70% din suma vizand proiecte de retail, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE).
"Activitatea de investitii si-a mai revenit in a doua parte a anului, cand s-au inregistrat tranzactii totalizand 147 milioane de euro, dupa un volum foarte redus, de 56 milioane de euro, in primele doua trimestre. Chiar si in aceste conditii semestrul al doilea a fost inchis cu un volum al tranzactiilor cu 25% mai redus decat in perioada similara din 2008", se arata in raportul companiei de servicii imobiliare.
ADEVARUL: "Scandalul TVA pe case, la CEDO"
Plata retroactiva a taxei pe tranzactiile repetate cu locuinte incinge spiritele intre Fisc si contribuabili. Cateva mii de contribuabili sunt hotarati sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a scapa de plata retroactiva a TVA pe case. Contribuabilii somati de Fisc sa plateasca TVA retroactiv pe locuintele tranzactionate inainte de 2008, reuniti in Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), avertizeaza ca se vor adresa forurilor europene pentru apararea drepturilor lor.
ADEVARUL: "Brasov - preturile terenurilor, la 40% din valoarea din 2008"
Loturile pentru constructii in jurul Brasovului costa chiar mai putin de 20 de euro/mp. Vanzatorii de terenuri nu reusesc sa incheie nicio tranzactie de luni intregi, iar piata imobiliara nu da semne de revigorare. Ofertele de vanzare pentru terenuri de constructie in jurul Brasovului sunt, practic, nenumarate, insa cei care doresc sa cumpere si au posibilitatea financiara sa faca acest lucru tinde spre zero.
CAPITAL: "Criza din imobiliare, vazuta de cel mai discret investitor din domeniu"
Alexander Hergan, unul dintre cei mai discreti investitori imobiliari de pe piata locala, a fost implicat in ultimii ani in cele mai mari afaceri din industrie - vanzarea cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza pentru 85 mil. euro si a mall-ului Iris Shopping Center din Titan pentru 140 mil. euro. Acum incepe constructia celui mai mare mall din Estul Europei si se pregateste sa vanda proiectul Iris Shopping Center din Pitesti.
MONEY.RO: "Dezvoltatorii imobiliari ies in strada daca Fiscul le va cere plata TVA retroactiv"
Dezvoltatorii imobiliari se pregatesc de proteste. Ei vor iesi in strada peste doua saptamani daca autoritatile nu vor renunta la decizia privind plata retroactiva a TVA - ului. Dezvoltatorii spun ca in 2006 si 2007 nu erau nevoiti sa achite aceasta taxa insa acum Fiscul s-a razgandit. Iar cei care nu au bani sa plateasca, se aleg cu sechestru pe bunuri.

Servicii publice
Amplu proiect de apa si canalizare, la Oradea
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat, marti, ca, la sfarsitul anului 2013, toti locuitorii municipiului, inclusiv din comunele invecinate, vor avea retele de apa si canalizare la poarta, printr-un proiect de extindere si modernizare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bihor, de peste 83.000 de euro, depus spre finantare prin Fondul European de Dezvoltare Regionala - POS Mediu.
Potrivit primarului, proiectul are in vedere accesarea unor fonduri importante din componenta de coeziune si se va desfasura intre anii 2009 - 2015, cu o prima etapa pana in 2013.

Proiecte
Drumul Judetean 151 din Bistrita-Nasaud va fi reabilitat cu peste 21 milioane de euro
Firma Romstrade, patronata de omul de afaceri Nelu Iordache, cel care controleaza si compania aeriana Blue Air, a castigat licitatia pentru realibilitarea si modernizarea celui mai lung drum judetean din Bistrita-Nasaud, DJ 151, contractul fiind estimat la peste 21 milioane euro, cu TVA inclus.
Potrivit anuntului publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, licitatia pentru DJ 151, la care s-au inscris sapte firme, a fost castigata de SC Romstrade SRL Giurgiu pentru suma de 74.488.412 lei, fara TVA, contractul urmand sa se deruleze pe o perioada de 20 de luni.
Evenimente
Au inceput inscrierile la cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale Urban Concept
Agentia OSC organizeaza in perioada 12- 14 martie cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale Urban Concept - dezvoltare urbana moderna in Romania. Evenimentul va avea loc la Sinaia, la Hotel Mara.
Agentia OSC faciliteaza accesul la informatie si resurse in domeniul urbanistic, prin organizarea unui program national de comunicare si informare in acest domeniu. Programul Urban Concept, initiat in anul 2005, creeaza o platforma interactiva de comunicare intre specialistii implicati in dezvoltarea urbana din tara.

Mass-media
ADEVARUL: "In ce proprietati sa investesc in acest an?"
Sectorul rezidential este recomandat bugetelor mici si medii, in timp ce proprietatile rare, precum cele istorice, sunt potrivite investitorilor de calibru.
ADEVARUL: "Ce a pierdut Gigi Becali?"
Diminuarile cumulate ale averilor din top cinci jucatori din imobiliare afectati de criza din ultimii doi ani se ridica la nivelul de aprope un miliard si jumatate de euro.
Semnal Editorial
SEMNAL EDITORIAL: "Arhitectura Lumii. Capodoperele"
Editura Vellant a publicat volumul "Arhitectura Lumii. Capodoperele", de Will Pryce. Cartea are 320 de pagini si poate fi achizitionata la pretul de 179 RON.
Ce contribuie la maretia unei cladiri? Iata o intrebare care i-a preocupat de secole in egala masura pe arhitecti, critici si calatori. Raspunsurile se regasesc in cartea lui Will Pryce, "Arhitectura lumii. Capodoperele", un studiu complet ilustrat, cu fotografii inedite, realizate de autor, si detalii speciale, care pun in valoare unicitatea fiecarei cladiri.

Guvernul amână reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinţe

Reintroducerea certificatelor energetice pentru locuinţe a fost amânată, iar Executivul nu a adoptat un act normativ în acest sens, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
"A fost nevoie de unele clarificări referitoare la simplificarea procedurilor de evaluare a auditorilor energetici şi de obţinere a certificatelor pentru aceşti auditori energetici", a precizat Ioana Muntean.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada următoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici. Totodată, centrele universitare care organizează cursuri pentru viitorii auditori, vor oferi şi cursuri de iniţiere în folosirea acestor programe. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri în momentul tranzacţionării clădirilor.

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, dar şi asupra eficienţei energetice a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică, în funcţie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2 an. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestaţi este disponibilă pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, secţiunea Construcţii/Atestări tehnico-profesionale.

Sursa:
AGERPRES

Deputaţii au amânat discuţiile în comisii privind legea Poliţiei locale

Deputaţii din comisiile de apărare şi de administraţie au amânat, marţi, discuţiile privind raportul ce urmează a fi întocmit în legătură cu legea Poliţiei locale. Secretarul de stat în MAI Dan Fătuloiu a declarat că membrii Comisiei de apărare au dorit o documentare suplimentară legată de modul în care sunt organizate Poliţiile locale în alte state europene.
Din cauza discuţiilor purtate la Comisia de apărare, reprezentanţii MAI au sosit cu întârziere la Comisia de administraţie, unde au fost informaţi de preşedintele acestui for parlamentar, Sulfina Barbu, că deputaţii au decis amânarea cu o săptămână a discuţiilor în vederea întocmirii raportului privind legea Poliţiei locale.

Mai mulţi membri ai Comisiei de administraţie au fost interesaţi de standardele de cost pentru funcţionarea Poliţiei locale. Fătuloiu a explicat că o parte din banii necesari Poliţiei locale vor fi daţi de către comunităţi, iar o parte vor veni de la bugetul de stat. "Am stabilit anul trecut că standardele de cost pleacă o dată cu proiectul de lege ca să vedem ce resurse alocăm comunităţilor pentru Poliţia locală", a atras atenţia deputatul PSD Valeriu Zgonea, atunci când secretarul de stat Fătuloiu i-a anunţat pe membrii comisiei că ministerul lucrează în prezent la aceste standarde. Discuţiile în cadrul celor două comisii pe marginea acestui proiect de lege vor fi reluate săptămâna viitoare.

Sursa:
AGERPRES

Dâmboviţa- Cod galben de ploaie şi ninsoare


ATENTIONAREA METEOROLOGICĂ
COD GALBEN EMISĂ ÎN DATA DE 9 FEBRUARIE

SE ACTUALIZEAZĂ DUPĂ CUM URMEAZĂ:


Pe parcursul zilei de 11 februarie, vor fi precipitatii mai însemnate cantitativ (local peste 25 l/mp) în nordul Munteniei si în sudul Moldovei, zone unde vor predomina ploile, precum si în Carpatii Meridionali şi Orientali, unde la altitudini de peste 1500 m vor fi mai ales ninsori.



Vântul va prezenta intensificări la munte, cu rafale de 80...90 km/h, în Dobrogea si în sudul Transilvaniei, cu viteze de până la 50...60 km/h.

Sursa. I.N.M.H