luni, 1 martie 2010

Chiriaşii din locuinţele ANL pot să-şi cumpere casa după un an

Chiriaşii din locuinţele contractate prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe îşi vor putea cumpăra casele după un an de la închiriere, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Legii ANL, aprobată marţi de Guvern.
Conform ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, termenul prevăzut de legislaţie pentru cumpărarea locuinţei ANL a scăzut astfel cu doi ani, programul fiind destinat tinerilor. "Prin această modificare se micşorează de la trei ani la un an durata contractului de închiriere obligatoriu pe care trebuie să-l fi avut potenţialul cumpărător", a precizat Udrea.

O altă modificare operată la Legea 152/1998 se referă la stabilirea preţului pentru cele 22.000 de locuinţe ANL din program, acesta fiind fixat la valoarea de înlocuire a casei, la care se adaugă 10%, urmărindu-se construirea de către stat a altor 22.000 de locuinţe. "Cum preţul stabilit prin ordonanţa de astăzi, la care se pot achiziţiona locuinţele ANL, reprezintă valoarea de înlocuire a locuinţei plus 10% cheltuieli diverse, înseamnă că din 22.000 de locuinţe vândute am putea construi alte 22.000 de locuinţe", a susţinut Elena Udrea.

Ea a spus că ministerul îşi propune construirea a 100.000 de locuinţe ANL în acest mandat, însă fondurile repartizate Ministerului Dezvoltării prin bugetul de stat pe 2010 sunt insuficiente. Dar, potrivit Elenei Udrea, statul va obţine prin vânzarea de locuinţe ANL aproape 500 de milioane de euro. "Ţinta noastră de a construi 100.000 de locuinţe pentru tineri în mandatul acestui guvern ar fi greu de atins dacă ne-am baza doar pe bugetul alocat ministerului nostru în 2010. Sperăm ca prin vânzarea locuinţelor ANL - 22.000 avem în vedere că ar putea fi vândute în următoarea perioadă - să atragem la buget aproape 500 de milioane de euro" - a explicat ministrul.

Executivul nu a putut să modifice însă actualul plafon de venituri de la care trebuie să pornească o persoană pentru a achiziţiona o locuinţă ANL. "A doua modificare, legată de cuantumul venitului pe membru de familie a celui care doreşte să cumpere locuinţa, a rămas să fie analizată pe parcursul zilelor următoare, pentru că există o condiţionare legată de creditul prin care ANL a construit locuinţe până la acest moment", a afirmat Elena Udrea. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a achiziţiona o locuinţă ANL, aplicanţii trebuie să obţină un venit pe membru de familie de două ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie. Sursa>AGERPRES

Niciun comentariu: