vineri, 12 martie 2010

Curele de slăbire reduc arterioscleroza


Cercetători israelieni au anunţat că au dovedit, la capătul unui studiu realizat timp de doi ani, că pierderea de greutate reduce semnificativ riscul arteriosclerozei, transmite AFP.
Cercetători de la Universitatea din Beer Sheva au urmărit, prin ecografii tridimensionale, dezvoltarea depozitelor de colesterol din carotidă, principala arteră a creierului, la 140 pacienţi. „Am constatat pentru prima oară, cu ochii noştri, că un regim alimentar moderat împiedică nu numai acumularea de colesterol, ci reduce şi volumul arterelor şi presiunea sanguină”, a declarat AFP şeful echipei de cercetători, doctorul Iris Shai.

„Este recomandabil ca pacienţii să ţină un regim alimentar prelungit, eficient pentru combaterea aterosclerozei” (o formă de arterioscleroză asociată cu depozite lipidice - colesterol - pe pereţii interiori ai arterelor), a precizat dr Shai.

Rezultatele cercetărilor, desfăşurate pe pacienţi care au ţinut o cură de slăbire pe baza bucătăriei mediteraneene, cu puţine grăsimi animale, au fost publicate în ultimul număr al revistei de specialitate americane „Circulation”. AGERPRES


Alte articole din Invatamant medical

miercuri, 3 martie 2010

Ministrul Elena Udrea cere primarilor să urgenteze vânzarea caselor ANL şi să ceară contruirea de locuinţe pentru specialişti


Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, le-a cerut, duminică, prefecţilor să solicite primarilor din judeţele lor transmiterea căre minister, până la 31 martie, a cererilor pentru construcţia de case destinate specialiştilor, în mediul rural, precum şi urgentarea vânzării locuinţelor ANL către tinerii chiriaşi.
În cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii susţinute, duminică, la Guvern, Udrea a menţionat că primarii trebuie să trimită Ministerului Dezvoltării şi documentaţia privind terenurile pe care autorităţile locale le pun la dispoziţia construcţiei de locuinţe în programul "Renaşterea satului românesc - zece case pentru specialişti în mediul rural".

"Pentru ca acest program să fie implementat cât mai repede este nevoie ca primarii să facă solicitări către minister. Este suficient ca solicitările să cuprindă tipurile de locuinţe de care au nevoie. Primarii ar trebui să trimită aceste solicitări cu numărul de locuinţe necesar şi, în acelaşi timp, ar trebui să indice terenul aferent locuinţelor, pentru că terenul se pune la dispoziţia ministerului în mod gratuit de către autoritatea locală", a spus Udrea.

Ea a menţionat că locuinţele destinate închirierii către specialiştii care vor să activeze în mediul rural vor necesita teren de cel puţin 500 de metri pătraţi pentru fiecare casă, pus la dispoziţie de autorităţile locale, iar în cazul în care suprafeţele nu beneficiază de utilităţi, Ministerul Dezvoltării Regionale va lua măsuri pentru introducerea acestora.

De asemenea, referitor la locuinţele construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), Elena Udrea a cerut urgentarea vânzării de către primării a acestor case către tinerii chiriaşi, miniştrii Dezvoltării şi cel al Finanţelor urmând să emită, săptămâna viitoare, un ordin comun pentru stabilirea preţului apartamentelor acestor case. "Preţurile acestor locuinţe s-au stabilit şi vor fi comunicate, după ce săptămâna viitoare, împreună cu ministrul Finanţelor, voi da un ordin prin care va fi menţionat preţul pentru fiecare locuinţă", a spus Udrea.

Totodată, premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor ca o dată la două luni să prezinte Guvernului graficul vânzării locuinţelor ANL. Prim-ministrul Emil Boc a convocat, duminică, la Palatul Victoria, o videoconferinţă cu prefecţii şi cu miniştrii, pentru analizarea măsurilor guvernamentale de până în prezent şi pentru a coordona acţiunile privind combaterea urmărilor negative ale fenomenelor meteorologice. El a precizat că aceste videoconferinţe vor fi organizate bilunar şi ori de câte ori va fi nevoie, în situaţii deosebite. AGERPRES

luni, 1 martie 2010

Chiriaşii din locuinţele ANL pot să-şi cumpere casa după un an

Chiriaşii din locuinţele contractate prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe îşi vor putea cumpăra casele după un an de la închiriere, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Legii ANL, aprobată marţi de Guvern.
Conform ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, termenul prevăzut de legislaţie pentru cumpărarea locuinţei ANL a scăzut astfel cu doi ani, programul fiind destinat tinerilor. "Prin această modificare se micşorează de la trei ani la un an durata contractului de închiriere obligatoriu pe care trebuie să-l fi avut potenţialul cumpărător", a precizat Udrea.

O altă modificare operată la Legea 152/1998 se referă la stabilirea preţului pentru cele 22.000 de locuinţe ANL din program, acesta fiind fixat la valoarea de înlocuire a casei, la care se adaugă 10%, urmărindu-se construirea de către stat a altor 22.000 de locuinţe. "Cum preţul stabilit prin ordonanţa de astăzi, la care se pot achiziţiona locuinţele ANL, reprezintă valoarea de înlocuire a locuinţei plus 10% cheltuieli diverse, înseamnă că din 22.000 de locuinţe vândute am putea construi alte 22.000 de locuinţe", a susţinut Elena Udrea.

Ea a spus că ministerul îşi propune construirea a 100.000 de locuinţe ANL în acest mandat, însă fondurile repartizate Ministerului Dezvoltării prin bugetul de stat pe 2010 sunt insuficiente. Dar, potrivit Elenei Udrea, statul va obţine prin vânzarea de locuinţe ANL aproape 500 de milioane de euro. "Ţinta noastră de a construi 100.000 de locuinţe pentru tineri în mandatul acestui guvern ar fi greu de atins dacă ne-am baza doar pe bugetul alocat ministerului nostru în 2010. Sperăm ca prin vânzarea locuinţelor ANL - 22.000 avem în vedere că ar putea fi vândute în următoarea perioadă - să atragem la buget aproape 500 de milioane de euro" - a explicat ministrul.

Executivul nu a putut să modifice însă actualul plafon de venituri de la care trebuie să pornească o persoană pentru a achiziţiona o locuinţă ANL. "A doua modificare, legată de cuantumul venitului pe membru de familie a celui care doreşte să cumpere locuinţa, a rămas să fie analizată pe parcursul zilelor următoare, pentru că există o condiţionare legată de creditul prin care ANL a construit locuinţe până la acest moment", a afirmat Elena Udrea. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a achiziţiona o locuinţă ANL, aplicanţii trebuie să obţină un venit pe membru de familie de două ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie. Sursa>AGERPRES

Primavara fericita !...